World of Goo – geniální hra — Jasperův zápisník

Přejít na obsah | Přejít na menu


World of Goo – geniální hra

Čas 11. 3. 2009 000 18.33 Kategorie Hry

World of GooLogická hra World of Goo od nezávislých vývojářů z 2D Boy sice vyšla již loni, ale k plné verzi jsem se dostal až nyní díky víkendové slevě na Steamu. Ze standardních 20€ byla hra zlevněna na skvělých 5€, což jsem prostě musel využít.

Princip hry vychází z jednoduché myšlenky, kterou však autoři dovedli takřka k dokonalosti. Popravdě jsem s každým novým levelem nevěřícně koukal, co vše se dá vymyslet. Na začátku dostaneme k dispozici několik kuliček, ze kterých můžeme stavět různé konstrukce. Jednotlivé kuličky se pohybují prostřednictvím již vytvořené konstrukce a cílem je dostat se k cíli, který je tvořen jakýmsi vysavačem, přičemž musí zbýt předem určený počet volných kuliček, které má vysavač nasát. Na naši konstrukci působí fyzikální zákony, se kterými musíme při stavění počítat.

World of Goo screenshot World of Goo screenshot World of Goo screenshot World of Goo screenshot World of Goo screenshot

V průběhu hraní se setkáváme s novými druhy kuliček. Jsou zde klasické černé, zelené, které můžeme znovu rozpojit. Červené fungují jako balónky naplněné héliem. Dále se setkáme třeba s hořlavými kuličkami, se kterými se nesmíme přiblížit k ohni (nebo naopak musíme), s kvádříky, které jsou imunní vůči různým bodákům a mnoho dalších. Dostat se k cíli není vždy jednoduché, občas je třeba vyhnout se různým ozubeným kolům, ostnům, postavit dlouhý most a podobně. Mozkové závity můžeme namáhat u přibližně 50 levelů.

World of Goo screenshot World of Goo screenshot World of Goo screenshot World of Goo screenshot World of Goo screenshot

Hra obsahuje také online mód, ve kterém je úkolem postavit co nejvyšší věž z kuliček, které jsme posbírali navíc v jednotlivých levelech. Aktuální výška se porovnává s ostatními hráči.

World of Goo je vynikající hra s originálními nápady, skvělým level designem, stylizací i hudbou. Kdybych měl hodnotit, tak dám klidně 95%. Na blogu tvůrců momentálně běží seriál o vývoji této hry. Zájemci se mohou dozvědět pár zákulisních informací z tvorby hry, či vyzkoušet nějaké staré buildy.


Tento příspěvek byl publikován dne 11. 3. 2009 v 18:33 v rubrice Hry.
Komentáře můžete sledovat přes RSS 2.0 kanál.
Můžete zanechat komentář nebo trackback z vašeho webu.

Jeden komentář k příspěvku “World of Goo – geniální hra”

  1. Overlord napsal:

    Tyto tipy her přímo miluju! :-) Souhlasím s těmi 95%, klidně i 100% :-)

Zanechte komentář

Avatary zajišťovány službou Gravatar.
Váš první komentář musí schválit správce, další již lze psát volně.