The Dark Knight – blíží se nejlepší film všech dob? — Jasperův zápisník

Přejít na obsah | Přejít na menu


The Dark Knight – blíží se nejlepší film všech dob?

Čas 22. 7. 2008 000 18.26 Kategorie Filmy

Do českých kin se brzy dostane film The Dark Knight, v českém názvu Temný rytíř. Jedná se o přímé pokračování filmu Batman Begins (Batman začíná) z roku 2005. O víkendu si film odbyl svou premiéru v amerických kinech a strhlo se kolem ní celkem velké pozdvižení. Mezi hlavní patří to, že se film vyhoupl na 1. místo v žebříčku hodnocení filmů na IMDB (anglická obdoba českého ČSFD). Nevypadá to, že by se jednalo o nějakou chvilkovou záležitost. Hodnocení se zúčastnilo již 70000 lidí a 78% z nich udělilo nejvyšší známku 10/10. Temný rytíř tak zatím drží známku 9.5, na druhém místě je The Godfather (9.1) a na třetím Vykoupení z věznice Shawshank (9.1).

Další zajímavá věc se týká výdělků filmu za první vysílací den. Film vydělal 67.8 miliónů dolarů, což je největší suma v dosavadní historii filmu. Do dneška (čili za první 3 dny vysílání) film vydělal 200 miliónů dolarů, čímž jsou v podstatě zaplaceny náklady na film, které čítají 185 miliónů.

The Dark Knight The Dark Knight - Joker
The Dark Knight, Joker

Poslední záležitost se týká hlavní záporné role Jokera. Toho ztvárnil herec Heath Ledger, který v průběhu natáčení zemřel na předávkování prášky proti depresím (všechny své scény prý stihl natočit). Některé zdroje uvádějí, že jeho deprese měly původ právě v postavě Jokera, na kterou se hodně důkladně připravoval (měsíc pobýval v hotelovém pokoji, s nikým se nestýkal a snažil se z komisů zachytit Jokerův charakter). Podle různých recenzí Ledger zahrál postavu Jokera přímo excelentně, dokonce se spekuluje o tom, že bude posmrtně nominován na ceny Oscara.


Tento příspěvek byl publikován dne 22. 7. 2008 v 18:26 v rubrice Filmy.
Komentáře můžete sledovat přes RSS 2.0 kanál.
Můžete zanechat komentář nebo trackback z vašeho webu.

Zanechte komentář

Avatary zajišťovány službou Gravatar.
Váš první komentář musí schválit správce, další již lze psát volně.