Dělostřelecká tvrz Stachelberg — Jasperův zápisník

Přejít na obsah | Přejít na menu


Dělostřelecká tvrz Stachelberg

Čas 18. 8. 2008 000 15.41 Kategorie Cestování

Nedávno jsem byl na dovolené v Krkonoších a jedno z míst, které se mi hodně líbilo, byla dělostřelecká tvrz Stachelberg. Stachelberg měl sloužit jako stálé opevnění Trutnovska proti Německu a výstavba začala v roce 1937. Díky podepsání Mnichovské dohody v roce 1938 však tvrz nebyla dokončena. Celkem měla být tvrz tvořena 12 bunkry propojenými podzemními chodbami v hloubce kolem 50m. Velikostí se jedná o největší tvrz u nás a pátou největší na světě.

Dělostřelecká tvrz Stachelberg
Pěchotní srub T-S 73 s protitan­kovými překážkami, vlevo menší bunkr tzv. řopík

Jediný bunkr, který se stihl dostavit je pěchotní srub T-S 73 (na obrázku výše). V tomto objektu, který se díky místnímu občanskému sdružení podařilo zrekonstruovat, se nachází hlavní část muzea československého opevnění a také se jedná o jediný vstup do podzemní části, kde se v hloubce kolem 50 metrů nacházejí různé chodby, sály pro munici, kanceláře, ubikace a pomocná technická zařízení. Podzemní část není dokončena, jsou vylámány chodby a sály, chybí však vybetonování. Spousta podzemních prostor je zatopena nebo zasypána, ale i tak je část podzemí zpřístupněna veřejnosti a prohlídka s výkladem průvodkyně trvá přibližně 1 hodinu.

Na následujících obrázcích z podzemní části můžete vidět (zleva) schodiště do podzemní části, muniční sklad s rekonstruovanou výdřevou a nedokončený sál pro kasárny.

Schodiště do podzemí Muniční sklad s rekonstruovanou výdřevou Nedokončený sál pro kasárny

Na těchto fotografiích je k vidění protitanková překážka rozsocháč. Tato překážka je českým vynálezem (český ježek) a poprvé byla použita právě na zabezpečení těchto pohraničních opevnění. Během 2. světové války byl český ježek používán armádami většiny států, Němci tyto překážky použili například na pláži v Normandii.

Na dalším obrázku je lehký kulomet vzor 26 v řopíku 61 a na posledním je samotný řopík 61, tentokrát s hlavní těžkého kulometu vzor 37.

Protitankové překážky Lehký kulomet vzor 26 v řopíku 61 Řopík 61 s hlavní těžkého kulometu vzor 37

Zde je ještě krátké video natočené u pěchotního srubu T-S 73. Je na něm vidět samotný srub, protitankové překážky a řopík 61.

Na závěr ještě uvedu web www.stachelberg.cz, kde je historie tvrze, rozsáhlá fotogalerie, návštěvní doba a spousta dalších informací.


Tento příspěvek byl publikován dne 18. 8. 2008 v 15:41 v rubrice Cestování.
Komentáře můžete sledovat přes RSS 2.0 kanál.
Můžete zanechat komentář nebo trackback z vašeho webu.

Jeden komentář k příspěvku “Dělostřelecká tvrz Stachelberg”

  1. […] stránkách ale prakticky jsem si to vyzkoušel, jelikož jsem ve většině míst o prázdninách byl a opravdu jsem se na […]

Zanechte komentář

Avatary zajišťovány službou Gravatar.
Váš první komentář musí schválit správce, další již lze psát volně.