Něco pro (začínající) webdesignéry – 2. díl — Jasperův zápisník

Přejít na obsah | Přejít na menu


Něco pro (začínající) webdesignéry – 2. díl

Čas 20. 7. 2008 000 22.47 Kategorie Webdesign

Opět jsem na Internetu sesbíral spoustu materiálů z oblasti webdesignu, a proto vám je přináším v tomto článku. Jedná se již o druhý díl, zde si můžete prohlédnout první díl.

Ikonky

Jako první začnu ikonkami. Narazil jsem na spoustu zajímavých ikon na stránkách webdesgnéra Marka Jamese. Mezi nejpodařenější patří sada Silk icon s více než 700 ikonami ve formátu PNG a velikosti 16×16px. Tyto ikony se hodí spíše do GUI různých programů, ale své uplatnění určitě naleznou i na poli webdesignu (některé z ikon jsem použil např. ve své bakalářské práci).

Silk icon
Silk icon

Další set od stejného autora s názvem Flags icon nabízí soubor 247 vlajek států ve velikosti 16×11px. Ikonky jsou přehledně pojmenovány podle ISO kódů daných zemí. O kvalitě těchto ikon svědčí i to, že jsou často k vidění na různých (i renomovaných) webech. Zrovna si ale nemůžu vybavit, kde jsem je naposled viděl…

Další zdroj se týká RSS ikon. Na webu Feed Icons naleznete „oficiální“ RSS ikonu v mnoha formátech i velikostech. Z tohoto webu je například ikonka vpravo nahoře na tomto blogu.

Poslední zdroj týkající se ikonek není přímo hotová sada, nýbrž tutoriál. Na serveru Grafika.cz naleznete Photoshop tutoriál Tvorba ikonky programu Parallels od Václava Krejčího, který mimo jiné napsal knihu Adobe Photoshop: design grafiky GUI. Ale zpět k tutoriálu, který je opravdu kvalitně napsaný, doporučuji přečíst i jeho další tutoriály.

Grafika

Na webu Urban Dirty naleznete spoustu „dirty“ textur, které by mohly najít využití na některých specifických projektech.

Státní vlajky
Státní vlajky ve velkém rozlišení

Když jsem se v předchozím textu zmiňoval o ikonkách vlajek států, tak teď trochu navážu. Narazil jsem na zajímavý projekt Státní vlajky, kde jsou k dispozici státní vlajky ve velkém rozlišení.

Písma

Fontů bude tentokrát méně. Za zmínku určitě stojí projekt České fonty, kde je výběr těch nejlepších fontů, které obsahují české znaky. Další zajímavé fonty se dají najít také na webu Fawnt, nyní však již bez češtiny.

Užitečné nástroje

Velmi užitečný nástroj se skrývá pod názvem Browsershots. Zde stačí vyplnit adresu internetové stránky, vybrat požadované prohlížeče a aplikace vám zobrazí screenshoty zadaných stránek ve vybraných prohlížečích. Těch je na výběr opravdu velké množství ze všech hlavních platforem. Doplňkově se dá nastavit také testování v určitém rozlišení, povolit či zakázat Javascript, Flash nebo Javu. Výsledné screenshoty lze procházet buď podle jednotlivých prohlížečů, nebo si můžete stáhnout všechny obrázky v jednom zipu.

Browsershots
Ukázka aplikace Browsershots

Rychlost vygenerování závisí na vytížení strojů. Některé prohlížeče jsou hotové rychle, jiné zase mohou trvat třeba půl hodiny. Služba je zadarmo, je však možnost si koupit placený účet, který má výhodu v tom, že vaše požadavky budou vyřízeny přednostně.


Tento příspěvek byl publikován dne 20. 7. 2008 v 22:47 v rubrice Webdesign.
Komentáře můžete sledovat přes RSS 2.0 kanál.
Můžete zanechat komentář nebo trackback z vašeho webu.

3 komentářů k příspěvku “Něco pro (začínající) webdesignéry – 2. díl”

  1. Muflo napsal:

    Díky za uveřejnění státních vlajek :).
    Rád uvítám jakékoli připomínky a návrhy na zlepšení.

    Až budu mít čas, tak mám momentálně v plánu přidat k vlajkám také státní znaky.

  2. Jasper napsal:

    Pravidelně kontroluješ referery jo :D

    Nápad na zlepšení nemám. Ty vlajky si kreslil sám? Jestli je máš ve vektorech, tak bys je mohl nabídnout v nějakém vektorovém formátu, třeba by to někdo využil.

    Jinak koukám že taky používáš Silk icon :D

  3. Muflo napsal:

    A ty pravidelně kontroluješ komentáře :D

    Vlajky jsem nekreslil já, ale vektory mám k dispozici.

    Nj, Silk icon je klasika :)

Zanechte komentář

Avatary zajišťovány službou Gravatar.
Váš první komentář musí schválit správce, další již lze psát volně.