Seriály, seriály, seriály… — Jasperův zápisník

Přejít na obsah | Přejít na menu


Seriály, seriály, seriály…

Čas 12. 10. 2008 000 17.28 Kategorie Seriály

Tak nám opět začala seriálová sezóna. Když mluvím o seriálech, tak myslím převážně USA tvorbu, české „Ordinace“ a spol určitě ne… Američané seriály opravdu umí a mnohé se mohou svou kvalitou srovnávat s áčkovými filmy. Následující seriály sleduji a považuju je za kvalitní. Seřazeny jsou přibližně od nejlepších až po ty horší:

Dexter

Dexter patří v současnosti asi k tomu nejlepšímu. Hlavní hrdina je Dexter Morgan (Michael C. Hall), který pracuje na oddělení vražd Miamské metropolitní policie jako soudní znalec přes krevní stopy. Na tom by zatím nebylo nic zvláštního. Dexter je ale také masovým vrahem bez jakýchkoliv emocí. Nezabíjí však kohokoliv na potkání, ale řídí se svým kodexem. Zabíjí pouze lidi, o nichž je přesvědčen, že spáchali nějakou vraždu a nebyli za to potrestáni.

O Dextrově tajemství nikdo neví, ani jeho kolegové z práce, mezi nimiž je i jeho sestra Debra, ani Dextrova přítelkyně. Jediný, kdo jeho tajemství znal, byl adoptivní otec, také policista, který mu pomohl vytvořit kodex. Dexter tak žije dvojí život, přes den vyšetřuje zločiny a v noci je páchá.

Seriál vychází z knižní předlohy Jeffa Lindasaye s názvem Darkly Dreaming Dexter. Kniha vyšla i u nás (Drasticky děsivý Dexter) a existují další 2 knižní pokračování. První řada seriálu se drží linie první knihy, další řady již mají svůj vlastní příběh. První dvě knihy mohu z vlastní zkušenosti doporučit, na třetí se teprve chystám. Momentálně se vysílá 3. řada, seriál běží na kabelové stanici SHO a je bez cenzury.

True Blood

Seriál True Blood je dílem Alana Balla (Odpočívej v pokoji). Odehrává se v městečku Bon Temps v Louisianě. Japonští vědci vytvořili syntetickou krev, kterou prodávají pod názvem TruBlood a která umožňuje upírům, aby žili společně s lidmi. Hlavní hrdinka Sookie Stackhouse (Anna Paquin) není upír, pracuje jako barmanka a má telepatické schopnosti – umí lidem číst myšlenky. Ta jednou zachrání upíra Billa Comptona (Stephen Moyer), kterému chtěl někdo odsát krev a prodat ji na černém trhu jako drogu.

Sookie není schopná číst Billovy myšlenky, což ji velmi uklidňuje a tak se spřátelí. Bill se do Sookie zamiluje, oba se pravidelně scházejí, což však okolí nevidí moc rádo. Mají o Sookie strach, myslí si, že ji chce Bill zabít a vysát z ní krev. Obzvláště, když se v okolí začínají objevovat zavražděné ženy a všechny měly kousanec od upíra…

Momentálně se na stanici HBO vysílá 1. řada a díky úspěchu odvysílaných epizod je již objednaná 2. řada.

My Name Is Earl

My Name Is Earl je sitcom, hlavním hrdinou je Earl Hickey (Jason Lee), který nežil moc spořádaně. Mezi jeho každodenní aktivity bylo povalečství, krádeže a jiné věci. Jednou vyhraje 100 tisíc dolarů, ale hned ho srazí auto a výherní tiket mu uletí. V nemocnici zaslechne v televizi myšlenku Karmy – dělej dobré věci a dobré věci se ti stanou. Dělej špatné věci a stanou se ti špatné.

Proto si Earl napíše seznam všech špatných věcí, které za svůj život udělal a všechny je chce napravit, s čímž mu bude pomáhat jeho bratr Randy (Ethan Suplee). Hned po napravení první položky najde svůj výherní tiket, což ho utvrdí v tom, že Karma funguje. V současnosti se na NBC vysílá již 4. řada.

CSI: Crime Scene Investigation

CSI: Crime Scene Investigation se vysílá i u nás pod názvem Kriminálka Las Vegas. Jedná se o kriminální seriál, ve kterém sledujeme osudy a případy zaměstnanců noční směny kriminalistického oddělení policie v Las Vegas. K objasňování zločinů používají ty nejmodernější postupy.

V USA právě startuje 9. řada, která by měla přinést několik změn. Tento seriál patří v Americe mezi jeden z nejsledovanějších seriálů současnosti.

The Unit

Seriál se zabývá tajnou vojenskou jednotkou s názvem ALPHA Team 1st Special Actions Group. Tato jednotka se odpovídá přímo prezidentovi USA a navenek vystupuje pod krycím jménem 303rd Logistical Studies Group. Jednotka vyjíždí na různé nebezpečné akce po celém světě. Ve druhé dějové linii sledujeme příběhy manželek členů jednotky. Tato část seriálu je většinou nudná, ale naštěstí jí ta zase tolik není. Seriál vychází z knihy Inside Delta Force: The Story of America’s Elite Counterterroris­t Unit.

Momentálně běží na CBS 4. řada, titulky k tomuto seriálu bohužel nejsou.

Smallville

Hlavním hrdinou je Clark Kent (Tom Welling). Pochází z planety jménem Krypton, ale vyrůstal na Zemi. Má schopnosti, které obyčejní lidé nemají, může rychle běžet, cokoliv zapálit svým pohledem a další. Clark bydlí na farmě v městečku Smallville a pracuje jako redaktor v novinách Daily Planet v Metropolis. Spolu se svou kamarádkou Chloe Sullivan (Allison Mack) a dalšími lidmi řeší různé záhady, které se ve Smallvillu nebo Metropolis objeví.

Nyní běží již 8. řada tohoto seriálu. Vysílá se na stanici CW.

Supernatural

Příběh dvou bratrů Winchesterů – Sama (Jared Padalecki) a Deana (Jensen Ackles). Ti patří do skupiny lidí, kteří si říkají lovci. Jejich prací je lovení a zabíjení různých zlých nadpřirozených bytostí od různých démonů až po upíry. Zároveň hledají informace o tom, proč někdo zabil jejich matku.

Aktuálně běží 4. řada a stejně jako Smallville běží na CW.

Stargate Atlantis

Stargate Atlantis je spin-off seriálu Stagate SG1 (Hvězdná brána). Odehrává se v galaxii Pegasus v antickém městě Atlantis. Toto město objevili lidé ze Země a udělali si z něj svou základnu. Zde řeší tým pod velením plukovníka Johna Shepparda (Joe Flanigan) různé problémy, které se v této galaxii odehrávají. Kapitolou samo o sobě je Dr. Zelenka, český člen expedice, který občas prohodí nějakou tu hlášku v češtině.

Na Sci-Fi kanálu běží 5. řada, která bude poslední. Ale již je naplánovaný další Stargate spin-off s názvem Stargate Universe.

Ostatní

Loňskou sezónu jsem ještě sledoval Heroes a Prison Break. Heroes jsem zavrhl po dvou epizodách aktuální řady. Na Prison Break ještě občas kouknu, nebo si přečtu, co se tam děje, ale moc už to s PB společného nemá. Je to spíše takový Company Break-In…

Na jaře ještě začne 7. řada seriálu 24, 5. řada Lost a dokončení poslední sezóny BSG. O těchto seriálech se když tak rozepíšu, až se začnou vysílat. Aktuálně jsem shrnul jen ty, co se právě vysílají.


Tento příspěvek byl publikován dne 12. 10. 2008 v 17:28 v rubrice Seriály.
Komentáře můžete sledovat přes RSS 2.0 kanál.
Můžete zanechat komentář nebo trackback z vašeho webu.

6 komentářů k příspěvku “Seriály, seriály, seriály…”

  1. […] screenshot pochází ze seriálu The Unit, z nejnovější epizody 4×03 Sex Trade. I méně bystřejší jedinci snad poznali, že na […]

  2. […] jsem psal o seriálech, které sleduji. Od té doby jsem zkoukl další 2 seriály, respektive […]

  3. […] vychutnat (i za cenu toho, že Blu-Ray vychází o dost později po premiéře) a také všechny seriály. Je ale chybou říkat, že mezi oběma formáty není skoro žádný rozdíl, protože tam je […]

  4. […] na podzim jsem v článku Seriály, seriály, seriály… psal o seriálech, které sleduji a považuji je více či méně za kvalitní. Ne všechny ale […]

  5. […] Dexter (Dearly Devoted Dexter) a z knižní předlohy také vznikl velmi úspěšný seriál Dexter, který bude na podzim pokračovat již čtvrtou […]

  6. správce napsal:

    hezký blog!

Zanechte komentář

Avatary zajišťovány službou Gravatar.
Váš první komentář musí schválit správce, další již lze psát volně.