PHP vs. ASP.NET — Jasperův zápisník

Přejít na obsah | Přejít na menu


PHP vs. ASP.NET

Čas 20. 12. 2008 000 13.44 Kategorie Programování, Škola

ASP.NET jsem doposud neměl žádné zkušenosti a ani jsem neměl žádnou potřebu se jím zabývat, jelikož pro tvorbu internetových aplikací používám hlavně PHP. Tento semestr jsem však ve škole absolvoval předmět Vývoj webových aplikací v .NET, kde jsme se s touto problematikou docela dobře seznámili a zároveň jsme si v našem teamu zvolili ASP.NET jako platformu, ve které se implementoval projekt v dalším předmětu. Jaké jsou tedy moje osobní zkušenosti s touto technologií?

PHP vs. ASP.NET

V úvodu musím zmínit to, že nebudu psát nějaké komplexní srovnání (těch je na netu dost), ale spíše jen krátce zmíním, co se mi líbilo. Taky se to asi ani nedá moc srovnávat, protože PHP je scriptovací jazyk a ASP.NET je celý framework s možností programovat v C#, VB.NET a dalších…

Nejvíce se mi líbila rychlost, jakou lze vytvořit či naprogramovat různé úlohy. Spousta věcí se dá „naklikat“ přímo ve Visual Studiu a pak jen případné drobnosti dopsat např. v C#. Typickým příkladem je třeba stránka, na které bude kompletní správa databázové tabulky, tzn. výpis, přidávání, editace a mazání záznamů. Tento úkol se dá zvládnout do 5 minut. Stačí na stránku vložit GridView, DetailsView, vše propojit s SqlDataSourcem, přidat validátory, upravit vzhled a případně navolit další parametry a je hotovo.

Další věcí, která se mi líbila, jsou Master Pages a obecně tvorba vizuálních stylů aplikace. Master Page je stránka, na které navolíme ovládací a jiné prvky (menu, hlavičky, patičky), které se budou vyskytovat na všech stránkách. Pomocí Content Place Holder komponenty nadefinujeme, kde se má nacházet obsah stránky a následně tuto Master Page přiřadíme všem ostatním stránkám. Tím máme layout definován v Master Page a v jednotlivých stránkách už se neřeší.

Celkem prakticky je vyřešena i tvorba AJAX aplikací. Taky je to hodně „klikačka“, na stránku vložíme třeba UpdatePanel a v rámci něho přidáme určité ovládací prvky (tlačítka, text boxy, labely) a kompilátor se sám postará o to, aby to běželo jako AJAX.

Z dalších věcí už jen krátce vyjmenuju, co mě zaujalo. Byly to třeba validátory, pomocí kterých můžeme jednoduše kontrolovat data zadaná uživatelem do textových polí (nutnost vyplnit, kontrola podle regulárního výrazu, atd…). Pomocí SiteMapy lze zase efektivně udělat navigace na stránkách. Zajímavé je také generování výstupu podle cílového prohlížeče / zařízení. Aplikace pozná například prohlížeč a přizpůsobí mu výstup (prohlížeči bez podpory CSS vyrenderuje variantu bez použití CSS atd…) Kapitolou samo o sobě je IDE pro vývoj ASP.NET stránek – Microsoft Visual Studio 2008, ve kterém se velice pěkně pracuje.

Implementace projektu v Microsoft Visual Studio 2008
Implementace projektu v Microsoft Visual Studio 2008

Asi bych měl uvést i nějaké zápory, ale žádných jsem si nevšiml, nebo mě teď nenapadají. Snad jen kód, který ASP.NET stránky mají, je trochu šílený (hodně dlouhé identifikátory, všude samý JavaScript atd…) ale na druhou stranu je validní a funkční…

Závěr

Jak už jsem ale říkal, PHP je scriptovací jazyk a ASP.NET je celý framework. Spousta uvedených features by asi šla doplnit i do PHP prostřednictvím různých frameworků a knihoven.

ASP.NET na mě zapůsobilo hodně dobrým dojmem, i navzdory tomu, že jsem dlouholetý „pé-há-pé-čkář“. Zatím asi nebudu odcházet od PHP, ale rád bych se alespoň trochu věnoval i ASP.NET, protože myslím, že tato technologie je hodně perspektivní…


Tento příspěvek byl publikován dne 20. 12. 2008 v 13:44 v rubrice Programování, Škola.
Komentáře můžete sledovat přes RSS 2.0 kanál.
Můžete zanechat komentář nebo trackback z vašeho webu.

2 komentářů k příspěvku “PHP vs. ASP.NET”

  1. hrach napsal:

    takže jestli tě dobře chápu, vybral sis ASP. Otázka zní proč? Proč ne třeba c#…

  2. Jasper napsal:

    Nn, ASP.NET je název celé té technologie (frameworku?) a programoval jsem pak v C#…

Zanechte komentář

Avatary zajišťovány službou Gravatar.
Váš první komentář musí schválit správce, další již lze psát volně.