Kterak Valve vrazilo Evropanům nůž do zad, aneb 1€=1$ — Jasperův zápisník

Přejít na obsah | Přejít na menu


Kterak Valve vrazilo Evropanům nůž do zad, aneb 1€=1$

Čas 20. 12. 2008 000 14.56 Kategorie Hry

Americká společnost Valve je známá jednak díky své herní sérii Half-Life, ale také díky svému elektronickému distribučnímu kanálu jménem Steam, který je populární po celém světě. Pokud Steam neznáte, tak se jedná o jakýsi elektronický obchod, kde si vyberete hru, zaplatíte kartou, stáhnete hru a ihned můžete hrát. Steam se dále stará o aktualizace her, obsahuje různé komunitní funkce, achievementy atd…

Hlavní okno SteamuMoje hry na Steamu
Hlavní okno Steamu a moje hry na Steamu.

Doposud byly veškeré ceny v dolarech a byly přibližně na stejné úrovni ve všech zemích (až na pár výjimek, jako například CoD4, které bylo původně v USA o dost levnější než jinde atd…).

Tento týden však Valve přišlo s novinkou – zavedli v Evropě ceny v eurech. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby však nezavedli převodní kurz 1 euro = 1 dolar (tento kurz má v oblibě spousta amerických společností). Takže hra, která původně stála 49,99$ (943Kč) stojí nyní 49,99€ (1315Kč). Opět je sice několik výjimek, kdy v eurech je cena trochu levnější, nebo někde také o dost dražší (Fallout 3 – 49,99€ / $39,99$), ale u většiny her je právě onen kurz 1:1. Zajímavé je také to, že podle diskusního fóra přímo na Steamu mají ve Velké Británii ceny přepočteny na libry se správným kurzem a spousta her vychází levněji než v dolarech.

Netuším co k tomuto kroku Valve vedlo. Určitý vliv na to mohli mít vydavatelé her, ale stejný kurz Valve nasadilo i u svých vlastních her, takže těžko říci. Více informací můžete najít na Steam fóru a pokud Steam používáte, můžete se připojit do skupiny 1€ ≠ 1$ (1euro1us).


Tento příspěvek byl publikován dne 20. 12. 2008 v 14:56 v rubrice Hry.
Komentáře můžete sledovat přes RSS 2.0 kanál.
Můžete zanechat komentář nebo trackback z vašeho webu.

2 komentářů k příspěvku “Kterak Valve vrazilo Evropanům nůž do zad, aneb 1€=1$”

  1. Pepa Vojnar napsal:

    Nikdo tu eura nechce! tak proč nám je cpou ? Zlaté $ a naše Kč !!!!!

  2. Jasper napsal:

    Tak ony by mi ty eura nevadili, jen kdyby to přenásobili správným kurzem. A né jak trotli 1 ku 1…

Zanechte komentář

Avatary zajišťovány službou Gravatar.
Váš první komentář musí schválit správce, další již lze psát volně.