„Extra Shit“ Abíčko — Jasperův zápisník

Přejít na obsah | Přejít na menu


„Extra Shit“ Abíčko

Čas 25. 1. 2009 000 18.07 Kategorie Názory

Jak už jsem zde někde psal, časopis ABC jsem měl ve svém mládí hodně rád a u babičky jsem měl spoustu starých ročníků, co tam zůstaly po strýci nebo mamce. Každé číslo bylo nabité zajímavými články o přírodě, technických věcech, byly tam různé návody, super vystřihovánky, komixy a plno dalších skvělých věcí…

ABC Extra Shit
Extra Shit již příště…

Dnešní Abíčko je jiné. Jiné svým názvem („ABC mladých techniků a přírodovědců“ se změnilo na „ABC časopis generace 21. století“), ale hlavně svým obsahem. Chápu, že obsah časopisu se musel trochu přizpůsobit dnešní generaci, ale přesto se mi změna zdá drastická.

Velké místo v dnešním ABC má skateboarding, snowboarding, BMX kola a další adrenalinové sporty. Nezapomíná se na hudbu, takže je zde plno článků převážně o hip-hopu a podobných stylech. V poradně samozřejmě nechybí problémy 10letých děcek typu „Jak se stát hiphoperem?“ a další. Žijeme ve světě počítačů, takže velká pozornost se samozřejmě věnuje hardware, herním konzolím, recenzím her včetně brutálních 18+ her. Nechybí další pro dnešní děti důležitá věc – mobilní telefony. Opět zde máme poradnu, ve které 10letá slečna na mobilu převážně hraje hry, občas napíše SMS a proto by se jí hodil telefon s dotykovým ovládáním.

Poradna v aktuálním čísle

Chci být DJ – začít mixovat hudbu, je mi 12 let. Je lepší koupit si nějakou techniku, nebo zatím zkoušet jen na PC programech?

Ahoj! Koupě techniky (gramofonů nebo CD playerů, mixáku, reprobeden, sluchátek) je natolik drahá, že ve tvém věku bych upřednostnil software. Co když tě to po pár měsících přestane bavit? Nejlepší je to vyzkoušet „nanečisto“ na počítači.

Prodeje asi nešly tak, jak si vedoucí pracovníci mysleli a proto se k časopisu často přibalují různé cetky od reklamních DVD, samolepek se skate motivy a podobně. Velmi „povedená“ cetka bude v následujícím čísle – věrná napodobenina hovna s honosným názvem Extra Shit (viz foto výše). Samozřejmě je doplněn popis, podle kterého tím dostaneme například učitele. Opravdu báječná a výchovná věc…

Něco ale v časopise zůstalo. Třeba komixy jsou zde pořád. To, že je v nich jedna svastika vedle druhé, je již věc jiná (viz foto níže). Také vystřihovánky zůstaly, ale jejich kvalita je také nic moc…

ABC komix
Výňatek komixu z aktuálního čísla

Aktuální kvalitu tohoto kdysi skvělého časopisu bych popsal dárkem, který bude přibalen v příštím čísle – Extra Shit.


Tento příspěvek byl publikován dne 25. 1. 2009 v 18:07 v rubrice Názory.
Komentáře můžete sledovat přes RSS 2.0 kanál.
Můžete zanechat komentář nebo trackback z vašeho webu.

9 komentářů k příspěvku “„Extra Shit“ Abíčko”

  1. hx napsal:

    Plně se stotožňuji s tímto článkem.Zhruba před 25 lety jsem si ABC objednal coby sedmiletý kluk a trvalo to nejméně dva roky než jsem se dočkal – bylo to nedostatkové zboží,u nás na vesnici na něj byl pořadník.Každé nové číslo ve schránce jsem pak očekával s nadšením co nového se dozvím, jak pokračuje Kruanovo dobrodružství, skvělá „Déčka“….
    Nedávno jsem mi jedno ABC dostalo do ruky a byl jsem nemile překvapen jak se změnilo. HX

  2. Hrach napsal:

    ABC je už hodně dlouho velký shit. Taky sem kdysi kupoval…

  3. Kobi napsal:

    Bohužel se nedá nesouhlasit. Můj táta ABC bral od prvního čísla prvního ročníku a všechna čísla si schovával. Pro mě to bylo parádní čtení. Hrozně rád jsem slepoval Miniboxy a „četl“ komixy (později jsem si pořídil Velkou knihu komixů). Je škoda, že šel časopis s kvalitou tak dolů.

  4. ovcak napsal:

    Naprosto souhlasím s celým článkem… když jsem byl ještě mladší, rád sem listoval tátovou zbírkou prvních serií časpoisu ABC. Ještě tak před 5-6 lety se dal číst, bylo tam spousu zajímavých věcí o přírodě, super vystřihovánky. Ale dnes je to fakt EXTRA SHIT.
    A opravdu nijak nenapommáhají dětem k dobrému chování. Zrovna dneska mi například 12 letý kamarád mé sestry jen tak v rozhovoru řek, že nějakej kluk od nich ze třídy hodil o hoditě „hovno“ z ABČka učitelce přímo do obličeje. Už to prostě není to, co bývalo.

  5. srockerx napsal:

    Ty komixy mají pěknou grafiku, ale ten kříz by tam nemusel být.

  6. ŠELMA napsal:

    Plně souhlasím!Jsem šťastným majitelem ABC od 1.ročníku,až po 34.ročník.To je prostě kvalita pro dětskou duši.Nádherné komiksy, hlavně ty od pana Kobíka,to je prostě nostalgie.Dneska je to tak podprůměrný časopis,že ani můj dvanáctiletý syn o něj nemá zájem-poznal totiž kvalitu v mé sbírce a když sem mu koupil nové ABC,tak ho to prostě nechytlo.Ať si říka kdo chce a co chce o panu V.Tomanovi,časopis uměl udělat a měl kvalitu!!!!!

  7. kuba napsal:

    Zdravím, prosimvás, nemáte někdo to plato nálepek z abc vidání 2009/4?? je to tady toto: http://abc.blesk.cz/clanek/serialy/8818/snowboardove-samolepky.html potřebuji tu druhou stranujak ja na ní ten kluk na boardu a je tam ta abrevná svislá nálepka burton. Moc prosím napište mi na mail jestli to někdo máte… aspon naskenovat. Nikde to nemuzu najít. Dekuju

  8. JEVEJROSTT napsal:

    Čtu ABC, jednou jsem se podíval na staré ABC. A musím říci.
    JE TO ROZDÍL!

  9. Roman Grauer napsal:

    Tak tyto komentáře, s kterými se jako výše ostatní jednoznačně stotožňuji, by měli číst současní redaktoři a tvůrci dnešního abíčka. Je to opravdu oproti minulosti markantní rozdíl a ze současného abc mám pocit, že jde jen o prodej a zisk, pro který současní redaktoři časopis plní jen hloupostmi a tím co se dobře prodá. Tehdy jsem se opravdu, jako ostatní kamarádi těšil na každé nové číslo a vždy mi přineslo něco nového a hlavně poučného a dokonce jsme ho ve škole použivali jako velice praktickou pomůcku, ať už to byl dějepis, přírodopis, zeměpis a podobně. Je to velká škoda, že z tak skvělého časopisu se stal takový bezcený a bezduchý brak. Opravdu velká škoda.

Zanechte komentář

Avatary zajišťovány službou Gravatar.
Váš první komentář musí schválit správce, další již lze psát volně.